2013. szeptember 8., vasárnap

Hercegszántó - Karapancsa

Részletek a Karapancsai Kastély és Major című brossúrából:
"Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A majorságot körbevevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albert főherceg által építtetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes Főherceg által építtetett nagyobb vadászkastély"
Karapancsa, Kiskastély
Karapancsa, Nagykastély
"A XIX.-XX. század fordulóján a gemenci erdőben rendezett vadászatok kedvelt helyszíne volt Karapancsa. A sokácok, szerbek lakta település Bács-Kiskun megye déli határvidékén a Habsburg-ház tescheni hercegi ágának birtokában volt. A Hercegszántóhoz tartozó Karapancsa a család béllyei uradalmának részét képezte."
Karapancsa Csatorna
Karapancsa csatorna
Kis fotós társaságunk számára ide szervezett bajai fotóstársunk kirándulást, és itt rendelt meg számunkra halászlé-ebédet. A kirándulás részeként némi autózás után megálltunk a Karapancsa-csatorna hídjánál. Nagyon szép, háborítatlan természeti környezetet láttunk. Készítettünk tájképeket a víz mentén, "vadásztunk" lepkékre - igazán jól éreztük magunkat. 
Néprajzi bemutató a Kiskastélyban.
Sokác népviseletbe öltöztetett baba
Sokác népviselet - felnőtt leány
De a program kicsit odébb kezdődött. Pár perc alatt megérkeztünk a majorság bejáratához. Egy nagyon szimpatikus hölgy végigvezetett bennünket a fentebb már említett Kiskastélyban berendezett kiállítási termeken. Sokat mesélt mindkét kastély történetéről, az egykor tulajdonos építtető főhercegekről, és az ő idejükben rendezett vadászatokról, vendégjárásról.
A hely vadászkastély jellegét természetesen a vadásztrófeák hangsúlyozzák.
Aranyérmes szervesagancs
A világ harmadik legnagyobb aranyérmes agancsa
Az egykori hercegi tulajdonosokra korabeli fotók emlékeztetnek
Megtudtuk azt is, hogy a nagyobb kastélyban járt és megszállt 1897-ben II. Vilmos német császár, valamint I. Ferenc József császár és király is (K.u.K)

A nagyobb kastély jelenleg magánkézben van, szállodának és már célra hasznosítják, turisták részére nem látogatható.

Turisták részére szálláshely is rendelkezésre áll. Főleg vadászatok idején, és az őszi szezonban népszerű.
Vadászatok elengedhetetlen részvevője a kutya
Lovaskarám és fotósok
"Aki a lovakat szereti, rossz ember nem lehet"
"Akit a lovak szeretnek, rossz ember nem lehet"
Egy karámban - egyebek mellett - lovakat is megfigyelhettünk. Egyik társnőnk nagyon örült ezek láttán, gyermekkori emlékeit juttatta eszébe. Nem is zavartatta magát, közel ment a "négyfős társasághoz", mondhatni játszott velük! Szemmel láthatóan élvezte, hogy újra élhet egykori kedvtelésének!

Miután alaposan körbejártunk mindent, amit megnézhettünk, már jócskán ebédidő lett. Egy gyors telefon a halgazdaságba: percek alatt kész az ebédünk, amire odaérünk, már tálalnak is nekünk!
Készül a halászlé!
Így is volt. A halászlé még a tűz fölött rotyogott egy üstben, maradt annyi idő, hogy néhány fotót készítsünk valamennyien. A teríték már az asztalon volt, épp csak a finom, gyufatésztával készített hallé, és a külön tálcán asztalra tett törpeharcsa-pontyszeletek kiporciózása volt hátra! Mondhatom, csodára étvágygerjesztő volt még a látvány is! Nem meglepő, hogy valamennyien igen jó étvággyal fogyasztottunk belőle!
Ebédünket szintén nagyon finom túrós tészta fogyasztásával folytattuk.
Csepereg az eső! - a csónakázás elmaradt
A programot a Karpancsa csatornán szerettük volna folytatni. Mire a házigazda fölszerelte volna a csónakmotort a ladikra, lassan, de biztosan megeredt az eső. A folyóról történő madárfotózásról az eső miatt nagy bánatunkra le kellett mondani - kis vigasz volt azonban mindannyiunk számára, hogy a hosszú aszály után rendkívül nagy szükség volt a csapadékra.

Az enyhe csalódás ellenére szép napunk volt, köszönhetően a programot szervező fotóstársnak. Köszönjük, Marcsi! :-)

Nincsenek megjegyzések: