2013. október 12., szombat

Öszi vizek - Tata Által-ér

Ma is meghívlak Benneteket egy kis virtuális tatai sétára. Nemrég körbejártuk a Derítő-tavat, most sétáljunk az Által-ér mellett, az Öreg-tó és madárpihenő felé.

Az Által-ér és az Öreg tó, valamint a Derítő-tó lényegében egy szerves egységet alkot, ezért ezek együttes ismertetéséhez hadd szúrjak be egy részletet a Wikipédiából:

"A (Tatai Öreg-tó) helyén már a Pleisztocén korban is itt húzódó, forrásokkal táplált mocsárvilág terült el. A tó kialakulása összefügg a domborzati viszonyokkal, a tó mai medrében és a környéken működött nagy számú forrás vize a mélyebb részeken összefolyt, és tóvá terebélyesedett. Ekkor még ilyen nyílt vízfelületekkel, nádasokkal és lápokkal váltakozó táj volt a helyén. A tavat az Által-ér táplálja, és régebben források is fakadtak a tóban. Az 1961. szeptember 2-án a tatabányai XV/b akna súlyos vízbetörése után a fokozatosan elapadó tatai források sorsára jutottak a tóban levő források, így ezek működése is megszűnt.
A római korban létesült az Által-éren épített völgyzárógát révén. A gát az ér 10+558. mederszelvényében található. 1740-es években Mikoviny Sámuel neves vízrendező mérnök tervei alapján közelítőleg mai formáját nyerte el. Ezt a helyén elterülő mocsarak lecsapolásával érték el. 1700-as évektől – mint az Esterházy hitbizomány része – halastóként üzemelt egészen 1965-ig. Ezáltal vált Magyarország legrégibb halastavává. 1946 és 1965 között a kezelő a Tatai Halgazdaság, illetve jogutódja, a Tatai Állami Gazdaság. 1977-ben nyilvánították megyei jelentőségű természetvédelmi területté. 1989. március 17. óta a ramsari egyezmény védelmét élvezi. 1993-ban tiltotta meg egy miniszteri rendelet, a korábban igen nagy zavarást jelentő vízivad vadászatot, végérvényesen a tavon.
2006-ban megállapodást kötött Tata és holland partnervárosa, Alkmaar önkormányzata, az Által-ér Szövetség és az IVN HAL civil környezetvédelmi egyesület a tó és környezetének megtisztítása érdekében. „A program legköltségesebb (…) része az Öreg-tó iszapkotrása.” A korábbi „ötven évben körülbelül egymillió köbméter, műtrágyákkal szennyezett anyag gyűlt fel a tóban. Amíg ezt el nem távolítják, addig nincs jelentős hatása a tóba jutó víz tisztításának.” Később az „Által-eret először egy húszhektáros tavon vezetnék keresztül”, ami 90%-os hatásfokkal, biológiai úton tisztítaná meg a patakot. 2005-ben a tó forrásainak egy része újjáéledt, mára már a vízszint emelkedés 15%-ért felelősek."
Zsilip és gát azon a helyen, ahol az Által-ér eléri a tavat
Zsilip és gát azon a helyen, ahol az Által-ér eléri a tavat
Zsilip és gát azon a helyen, ahol az Által-ér eléri a tavat
Az Által-ér bejárását a zsilipnél kezdjük. A patak egy szakaszon összeér a Derítő-tóval, megítélni is nehéz, hogy egy-egy fotó most a tóhoz, vagy a patakhoz tartozik. 
Érintetlen természet
Érintetlen természet
Az egész meder az érintetlen természet képét mutatja. Természetkedvelőknek egyszerre gyönyörűség és lehangoló látvány... hadd ne részletezzem, miért. 
Érintetlen természet
Érintetlen természet
Érintetlen természet
Utam során nem sok élőlénnyel találkoztam. Ennek az is oka lehetett, hogy a tó partján jelen volt néhány horgász, és én magam sem rejtekezve közlekedtem a sétányon. Bal kezem felől a patak, tőlem jobbra a tó - egészen addig, amíg a tavat el nem hagytam. Ezt követően már csak a patak nyomvonala mellett vezetett az út.
Érintetlen természet. Mocsári teknős
Érintetlen természet
Láttam egy mocsári teknőst, tőkés récék csapatjait...
Érintetlen természet és egy, az általam nem ismert madárka
Érintetlen természet
Látszik, hol van a madár?
És láttam egy madárkát, "akinek" a nevét nem tudom! Nem volt könnyű meglátni, és még nehezebb volt fotózni. Ugrált ide-oda a fatörzsön, annyira beleolvadt a környezet színeibe, hogy még a gépem autofókusza is sokat kínlódott vele. Lőttem rá annyi expozíciót, hogy talán maga Sophia Loren is megelégelte volna! A sok képből végül a bemutatott kettőt tudtam megmenteni - legyen mégis valami, ami erre a kis epizódra emlékeztet. 
Zsilip
Itt a vége....
Maradjon a végére az a néhány szép színes falevél...

Következő posztom az Öreg-tavon kialakított madárpihenőről szól majd. Annyit most közlök, hogy én magam elégedett voltam az ottani eredményemmel... hangsúlyozom, ez az én véleményem! Ha Barátaimnak is tetszik majd, az csak fokozza az örömömet....

Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: